Keďže 13. septembra sa oslavuje Medzinárodný deň čokolády, pod lupu sme si dnes vzali túto populárnu, často ospevovanú, ale aj zatracovanú potravinu. Pred nadmernou konzumáciou čokolády vystríhajú všetci zodpovední dietológovia. Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá je prijímaná v rozumnej miere, má však mnoho zdravotných benefitov.

Známy odborník na výživu Jonny Bowden vo svojej knihe “150 najzdravších potravín na svete” uvádza nasledujúce výhody kvalitnej tmavej / horkej čokolády:

  • znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení (predchádzanie infarktu a mozgovej mŕtvice) – flavonoidy v kakau bránia látkam podobným tukom upchávať cievy;
  • v čokoláde obsiahnuté kakao je tiež dobrým zdrojom horčíka, jedného z najdôležitejších minerálov pre zdravie srdca;
  • znižuje krvný tlak – zrejme kvôli tomu, že na flavanol bohaté kakao podporuje schopnosť tela syntetizovať oxid dusnatý;
  • tuk v čokoláde, ktorý pochádza z kakaového masla, obsahuje aj pre srdce prospešnú kyselinu olejovú, ktorá sa vyskytuje v zdravom olivovom oleji (tvorí 55 až 80% olivového oleja a v kakaovom masle tvorí 29 až 38%) – avšak pozor, zhruba tretinu tuku v kakaovom masle tvorí kyselina palmitová, ktorej by sme nemali konzumovať veľa;
  • zlepšuje inzulínovú citlivosť u zdravých ľudí.

Najnovšie vedecké štúdie okrem toho ukazujú. že konzumovanie kvalitnej horkej čokolády poskytuje ľudskej pokožke aj ochranu pred škodlivým UV žiarením.

Samozrejme, ak chceme čokoládu radiť medzi naozaj zdravé potraviny, kľúčové slová sú KVALITNÁ (z prvotriednych surovín a bez pridaných rafinovaných tukov a cukrov), TMAVÁ, resp. HORKÁ (vysoký podiel kakaa – viac ako 60%) a S MIEROU (denný príjem energie a živín je individuálny – závisí od telesnej hmotnosti, výšky, veku, telesnej aktivity a podobne). Okrem toho sme presvedčení, že aby ste si ju mohli vychutnávať s čistým svedomím, mala by byť aj produktom ekologického poľnohospodárstva (BIO) a spravodlivého obchodu (fair trade).

Súvisiace odkazy:

  • Vo všetkých prevádzkach Biopark aj v našom e-shope ponúkame pestrý výber kvalitných čokolád.
  • Recept na vlastnú čokoládu nájdete na našej Facebookovej stránke a podobný (bez použitia kokosového oleja) je aj na obale od surového (RAW) BIO kakaového masla, ktoré ponúkame v Bioparku.
  • Články o originálnych bio a fair trade čokoládach značky Zotter a Lovechock.