Náhrada kakaa

Karob je ovocie stromu známeho ako “Svätojánsky chlieb”. Svojim tvarom pripomína fazuľové bôby a lusky.

Najkvalitnejší karob rastie bežne na Strednom Východe a v Stredomorí, kde sa pestuje už takmer 4000 rokov. Kedysi bol popri cukrovej trstine dôležitým zdrojom cukru obyvateľstva týchto oblastí. Karob sa v súčasnosti používa najmä ako náhrada kakaa či čokolády, ktorá sfarbí jedlo tmavohnedo, hoci nenahradí úplne typickú čokoládovú vôňu. Karob má však svoju zvláštnu jemnú vôňu, ktorá sa dobre hodí do sladkostí a pečiva. Farba karobového prášku závisí od dĺžky praženia.

Karob:

  • v porovnaní s kakaom má 3x vyšší obsah vápnika, o 1/3 menej kalórií, 17x menej tuku;
  • má veľký podiel prirodzeného cukru – je sladký, čím sa zníži obsah pridaného cukru;
  • je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní, je užitočný na zastavenie hnačky a pri zvracaní;
  • pozitívny vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu;
  • je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre ľudí alergických na zložky čokolády.

Súvisiace odkazy:

  • Karobový prášok si môžete kúpiť aj v našom internetovom obchode.