Liečivé slivky

Slivky sa v našich končinách po stáročia tešili veľkej obľube nielen v kuchyni, ale aj ako liek. Lekári ich dodnes predpisujú ako prírodné preháňadlo na chronickú zápchu.

Slivky obsahujú viaceré vitamíny, organické kyseliny a pektíny a sú tiež “minerálnou bombou” (fosfor, draslík, vápnik, síra, horčík, a železo). Možno ich konzumovať v akomkoľvek stave: surové, varené, pečené, sušené i kompótované. Výhodou sušených sliviek je, že sa dajú pribaliť na cestu ako zdravá desiata alebo olovrant. Odporúčame “zobkať” napríklad s vlašskými orechami.

Slivky:

  • ideálne spojenie vápnika a fosforu pôsobí blahodárne na posilnenie kostí
  • poskytujú užitočné množstvo vlákniny a surového železa;
  • pomáhajú tráveniu, sú známe svojím laxatívnym účinkom; 
  • slivky je vhodné podávať pri chorobách krvného obehu, znižujú hladinu škodlivého cholesterolu a majú pozitívny vplyv v klimaktériu;
  • prečisťujú organizmus, zbavujú ho toxických odpadov a kyseliny močovej, čo je obzvlášť dôležité pri liečbe dny a reumatizmu, pri ľadvinových a pečeňových problémoch;
  • sú účinné ako prevencia pred rakovinou, majú antioxidačný účinok.

Súvisiace odkazy: