Červená šošovica je pre svoje výnimočné vlastnosti a chuť obľúbenou súčasťou zdravého jedálnička. Je to najľahšie stráviteľná strukovina, ktorá je vhodná aj pre malé deti, ktorých trápi nafukovanie – môže sa zaradiť už od 6. mesiaca a tešia sa z nej nielen tehotné a dojčiace mamičky. Podľa Cunninghamovej encyklopédie o magickej sile potravín, pomáha šošovica vniesť do života šťastie a pokoj a je výborným prostriedkom proti stresu, neurózam a depresii.

Červená šošovica je skvelá, pretože:

  • Je bohatá na bielkoviny, železo (obsahuje viac rastlinného železa ako špenát), vápnik, vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej a vlákninu.
  • Pomáha pri chudokrvnosti a problémoch so zvýšeným cholesterolom.
  • Reguluje funkciu čriev a pôsobí ako prevencia proti zápche.
  • Je ideálnou potravinou pri cukrovke, pretože znižuje obsah cukru v krvi.
  • Doporučuje sa aj pri odtučňovacích kúrach.

Chutný burger z červenej šošovice môžete ochutnať už aj v prevádzkach Biopark Avion a Eurovea: http://biopark.sk/co-ponukame/nasa-kuchyna/

Použitá literatúra:

  • BioAbecedář Hanky Zemanové (Smart Press, 2010)
  • Bukovský I., Mrázová K., Frolkovičová A.: Hneď to bude, Anjelik (AKV – Ambulancia klinickej výživy, 2011)
  • Bukovský I.: Návod na prežitie pre bejby (AKV – Ambulancia klinickej výživy, 2011)