Váš deň môže byť zdravší a zelenší aj vďaka tomuto šalátu: zemiaky sme do chrumkava upiekli s avokádovým olejom, pridali sme brokolicu a fazuľu, a nakoniec dresing a la guacamole. Prečo by ste ho mali vyskúšať? Avokádo je plné živín, vitamínov, minerálov a antioxidantov, obsahuje napríklad veľa draslíka (dôležitého pre udržanie zdravej hladiny kvrného tlaku) aj cenný luteín (dôležitý pre zdravie očí), nenasýtené mastné kyseliny (kyselinu olejovú, ktorá je známa svojimi protizápalovými účinkami), môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi, je bohatým zdrojom vlákniny a pomáha udržiavať štíhlu líniu. Podobne ako avokádo a avokádový olej, aj ďalšie ingrediencie nášho šalátu – brokolica, cibuľa a strukoviny – patria k najzdravším potravinám na našej planéte. Ak Vám nevadia zelené riasy, dresing môžete obohatiť aj lyžičkou chlorelly alebo spiruliny. Všetky suroviny (samozrejme v BIO kvalite) na prípravu jedla podľa tohto receptu nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom e-shope (http://eshop.biopark.sk).

Zemiakový šalát s fazuľou, brokolicou a avokádovým dresingom
BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Ingrediencie:
1 šálka uvarenej bielej fazule
1 kg zemiakov, očistených, ošúpaných a nakrájaných na malé kocky
2 PL avokádového oleja
½ ČL Himalájskej soli
¼ ČL čierneho korenia
1 brokolica, uvarená na pare
½ šálky na kolieska nakrájanej jarnej cibuľky (nemusí byť)
Na dresing
2 – 3 avokáda (výborné čerstvé BIO avokádo nájdete každý týždeň vo všetkých obchodoch Biopark – o termíne najbližšieho závozu sa informujte priamo v prevádzke)
2 ČL čerstvej petržlenovej vňate, pažítky alebo kôpru (podľa vlastného výberu / dostupnosti)
4 ČL citrónovej (ideálne čerstvo odšťavenej) alebo limetkovej šťavy
1 ČL prášku chlorella alebo spirulina (nemusí byť)
1 mladá cibuľka (ak mimo sezóny nemáme, môžeme nahradiť troškou cibule, prípadne cesnaku)
štipka soli a čierneho korenia na dochutenie

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Zemiaky zmiešame v mise s olejom, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením, porozkladáme na plech vyložený papierom a pečieme cca 15 minút, potom zemiaky obrátime a pečieme ďalších cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
2. V mixéri rozmixujeme všetky suroviny na dresing. Podľa vlastných preferencií dochutíme soľou a korením.
3. Do veľkej misy dáme zemiaky, brokolicu, fazuľu a dresing a zľahka premiešame. Môžeme posypať aj kolieskami jarnej cibuľky a dozdobiť čerstvou vňaťou. Prajeme dobrú chuť!

*** Biopark je slovenská sieť deviatich BIOobchodov, ktorých sortiment tvoria BIOpotraviny, prírodné výživové doplnky, BIOkozmetika a hygiena, EKOlogické čistiace prostriedky, a knihy. V troch bratislavských prevádzkach je naša ponuka rozšírená aj o ZDRAVÉ deli. Našimi zásadami sú nakupovať zodpovedne voči zdraviu, férovo voči farmárom a výrobcom, a ohľaduplne voči našej planéte a budúcim generáciám. Tešíme sa, že máme uvedomelých zákazníkov!
Sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/Biopark.sk
Sledujte nás na Instagrame: @bioparksk
Hashtag: #bioparksk