Ponúkame recept na mimoriadne chutné a na prípravu nenáročné, protizápalové jedlo, ktoré dodá Vášmu telu slušnú zásobu železa, bielkovín a ďalších výživných látok. Nazvali sme ho preto “železná rezerva”. Všetky potrebné suroviny nájdete v obchodoch Biopark.

Zelená šošovica s paradajkami, bazalkou a chia semienkami
BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Ingrediencie:
1 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná najemno
4 strúčiky cesnaku, roztlačené
½ šálky nadrobno nakrájanej čerstvej bazalky
1 plechovka (400 g) lúpaných paradajok
1 fľaška (410 g) paradajkového pyré (“Passata”)
1 ½ ČL sušeného oregána
½ ČL sušeného tymiánu
1 ČL Himalájskej soli (podľa chuti), štipka čierneho korenia

2 PL chia semienok
2 až 3 šálky uvarenej zelenej šošovice

Postup:

  1. Na panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak.
  2. Po zrhuba 5 minútach (keď je cibuľa priesvitná) pridáme bazalku, lúpané paradajky, paradajkové pyré, soľ, čierne korenie, oregáno a tymián.
  3. Dobre premiešame a vareškou roztlačíme paradajky na menšie kúsky.
  4. Pridáme šošovicu a chia semienka.
  5. Teplotu znížime na minimum a za občasného miešania varíme pod pokrievkou približne 15 minút.

Hotový prívarok podávame s brokolicovou polentou http://biopark.sk/clanky/recept-polenta/ alebo s čerstvým kváskovým celozrnným chlebom, celozrnnou knedľou alebo s cestovinami.

Nechajte sa inšpirovať našimi ďalšími receptami: