Tradičný blízkovýchodný petržlenový šalát dostal v tejto verzii pomerne netradičnú “jesenno-zimnú” podobu. Paradajky sú sezónne nahradené tekvicou a šalát vizuálne aj chuťovo spestrili aj sušené brusnice. Autorkou receptu je blogerka Kathryne Taylor (Cookie and Kate). Všetky suroviny na prípravu tohto jedla v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom internetovom obchode http://eshop.biopark.sk.

Tekvicový petržlenový šalát s brusnicami
BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE
Ingrediencie:
Na tekvicu
1 maslová tekvica – dužina nakrájaná na malé kocky
2 PL olivového oleja
1 ČL Himalájskej soli
Na bulgur
½ šálky bulguru
1 šálka vody
štipka Himalájskej soli
Na šalát
1 šálka čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej nadrobno
½ šálky čerstvej mäty, nasekanej nadrobno
1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
¼ šálky sušených brusníc
šťava z 1 citróna
2 až 3 PL olivového oleja

Postup:
1. Na olivovom oleji orestujeme tekvicu, pridáme soľ, prikryjeme a za občasného miešania varíme asi 5 minút. Potom odkryjeme a za občasného miešania varíme ďalších 7 minút, resp. kým kúsky tekvice nezmäknú a okraje nezačnú mierne hnednúť. Následne tekvicu preložíme do misy a necháme vychladnúť.
2. Bulgur zalejeme vodou, necháme zovrieť, znížime teplotu na minimum a potom prikryté necháme variť 10 minút. Odstavíme a prikrytý bulgur ešte necháme 5 minúť oddychovať. Zľahka premiešame vidličkou, dochutíme soľou a necháme vychladnúť.
3. Keď nám tekvica aj bulgur vychladli, premiešame ich s ostatnými ingredienciami a môžeme podávať.
Tipy:

  • výborný je posypaný ovčím syrom feta (v BIO kvalite ho kúpite v obchodoch Biopark)
  • pre bezlepkovú verziu použite namiesto bulguru uvarené pšeno alebo quinoa
    Prajeme dobrú chuť!

    Ďalšie recepty pre Váš zdravší a zelenší život:


  • “Železná rezerva”: http://biopark.sk/clanky/zelezna-rezerva/
  • Datlový tempeh: http://biopark.sk/clanky/datlovy-tempeh/
  • RAW špagety Marinara: http://biopark.sk/clanky/raw-spagety-marinara/
  • Thajské RAW rezance: http://biopark.sk/clanky/thajske-raw-rezance/
  • Canihua šalát: http://biopark.sk/clanky/canihua-salat/
  • Miso mungo šalát: http://biopark.sk/clanky/miso-mungo-salat/
  • Chia ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/chia-ranajky/
  • Wellness ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/wellness-ranajky/
  • Kokosové palacinky: http://biopark.sk/clanky/kokosove-palacinky/
  • Prirodzený betakarotén (goji smoothie): http://biopark.sk/clanky/prirodzeny-betakaroten/
  • Maqui pre krásu (smoothie): http://biopark.sk/clanky/maqui-pre-krasu/
  • Zelený strašiak (smoothie): http://biopark.sk/clanky/zeleny-strasiak/
  • Maslová moka: http://biopark.sk/clanky/maslova-moka/
  • Mandľové frappé: http://biopark.sk/clanky/mandlove-frappe/
  • Vegánsky “milkshake”: http://biopark.sk/clanky/vegansky-milkshake/
  • Brokolicová polenta: http://biopark.sk/clanky/recept-polenta/
  • Čajový kuskus: http://biopark.sk/clanky/cajovy-kuskus/
  • Pšenové halušky: http://biopark.sk/clanky/psenove-halusky/
  • Jednozrnka: http://biopark.sk/clanky/recept-jednozrnka/
  • Cícerové koláčiky: http://biopark.sk/clanky/cicerove-kolaciky/
  • Matcha zmrzlina: http://biopark.sk/clanky/matcha-zmrzlina/

    *** Biopark je sieť BIOobchodov, ktorých sortiment tvoria BIOpotraviny, prírodné výživové doplnky, BIOkozmetika a hygiena, EKOlogické čistiace prostriedky, a knihy. V troch bratislavských prevádzkach je naša ponuka rozšírená aj o ZDRAVÉ deli. Našimi zásadami sú nakupovať zodpovedne voči zdraviu, férovo voči farmárom a výrobcom, a ohľaduplne voči našej planéte a budúcim generáciám. Tešíme sa, že máme uvedomelých zákazníkov!

    Sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/Biopark.sk