Na príjemné zahriatie a spestrenie chladných dní odporúčame veľmi chutnú a zdravú zeleninovú polievku s bielou fazuľou. Naša obľúbená verzia polievky je s jačmennými krúpkami, ale ak neznášate lepok, nevadí ak krúpky celkom vynecháte, prípadne ich môžete nahradiť pšenom. Receptovú inšpiráciu sme tentokrát čerpali u Stelly McCartney, ktorá ku zimnej polievke a la minestrone odporúča podávať opečený kváskový chlebík. Všetky suroviny na prípravu podľa tohto receptu nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom internetovom obchode: http://eshop.biopark.sk/

Zimná polievka Minestrone
BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE
Ingrediencie:
1 l zeleninového vývaru
1 veľká žltá cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, roztlačené
1 pór, nakrájaný nadrobno
1 väčší petržlen alebo paštrnák, nakrájaný na kolieska alebo malé kocky
2 stredné mrkvy, nakrájané na kolieska alebo malé kocky
2 šálky čerstvého baby špenátu alebo kučeravého kelu
štipka nadrobno nakrájanej čerstvej čili papričky alebo kajenského korenia
1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
3 PL olivového oleja
400g paradajkového pyré (Passata)
2 šálky uvarenej bielej fazule
morská alebo Himalájska soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
môžeme / nemusíme pridať 3 zemiaky, očistené a nakrájané na malé kocky
1 šálka jačmenných krúpov (pre bezlepkovú verziu ich celkom vynechajte, prípadne nahraďte pšenom)

Postup:
1. Jačmenné krúpky prepláchneme studenou vodou, zalejeme vriacou vodou a necháme v hrnci cca 15 minút napučať.
2. V druhom hrnci zatiaľ opražíme na olivovom oleji nakrájanú cibuľu. Pridáme zeleninu, zemiaky a krátko restujeme. Potom pridáme cesnak a čili, vlejeme paradajkové pyré a zeleninový vývar a necháme zovrieť.
3. Krúpky scedíme a pridáme k zeleninovej zmesi. Varíme zhruba 20 minút, resp. kým nie je zelenina mäkká a krúpky uvarené.
4. Pridáme fazuľu a špenát a varíme spolu ďalších asi 5 minút.
5. Nakoniec dochutíme soľou, korením a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!