Ponúkame Vám recept na výbornú zdravú bezlepkovú a vegánsku prílohu k šalátu, strukovinovému prívarku, či paradajkovej omáčke. Objavili sme ho v knihe Veganomicon od autoriek Isa Chandra Moskowitz a Terry Hope Romero. Jedlo nám hneď zachutilo, preto vrelo odporúčame!

Ingrediencie:

  • 3 ½ šálky zeleninového vývaru
  • trošku Himalájskej soli, podľa chuti (zavisí od “slanosti” zeleninového vývaru)
  • 1 šálka polenty
  • 2 PL olivového oleja
  • 4 šálky nadrobno nakrájanej brokolice (kúsky cca 0,5 cm)

Postup:

  1. Zeleninový vývar privedieme do varu.
  2. Pomaly, tenkým prúdom, za stáleho miešania (ideálne ručným mechanickým šľahačom) pridávame polentu.
  3. Pridáme brokolicu a olivový olej, znížime teplotu.
  4. Prikryjeme a necháme variť 15 minút, často miešame.
  5. Potom polentu odstavíme a necháme ešte za občasného miešania 10 minút prikrytú oddychovať.
  6. Polentu rozotrieme rovnomerne na vymastený plech a necháme vychladnúť. Dáme na 1 hodinu do chladničky
  7. Po hodine polentu vyberieme z chladničky a povykrajujeme z nej kolieska/trojuholníčky alebo nakrájame na štvorčeky, ktoré potom s troškou olivového oleja opečieme z oboch strán na panvici, prípadne do zlatista upečieme v rúre.

Všetky suroviny na prípravu tohto jedla nájdete v obchodoch Biopark: http://biopark.sk/kde-nas-najdete/

Súvisiace odkazy:

  • Článok Kukuričná polenta
  • Recept na Stredomorskú polentu so špenátom. Pre vegánsku verziu tohto receptu vynechajte ovčí syr, prípadne ho nahraďte strúhaným vegánskym syrom (kúpite vo všetkých kamenných obchodoch Biopark). Pre bezlepkovú verziu nahraďte ovsenú smotanu ryžovou.