Hit menom “farro” (t.j. pradávne odrody alebo predchodkyne pšenice špalda, jednozrnka a emmer) si získal aj naše chuťové poháriky a preto Vám pre inšpiráciu ponúkame tento chutný a jednoduchý vegánsky recept z jednozrnky. Jednozrnka je z nutričného hľadiska zaujímavá najmä pre vysoký obsah bielkovín, vitamínov (B6), antioxidantov (hlavne karotenoidov) a je ľahšie stráviteľná v porovnaní s inými odrodami pšenice.   

Jednozrnka s balzamikovým ružičkovým kelom
BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Ingrediencie:
pol kila ružičkového kelu, nakrájaného na polovice
2 krát 1 PL olivového oleja
1 alebo 2 krát 1 PL octu Balsamico di Modena
1 ¼ šálky jednozrnky
2 ½ šálky zeleninového vývaru
1 veľký pór, nakrájaný na tenké pásiky
1 ČL rozmarínu, nasekaného nadrobno
2 ČL horčice BioKing (prípadne dijonskej horčice)
himalájska soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup:
1. Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. Ružičkový kel jemne premiešajte s jednou polievkovou lyžicou olivového oleja a jednou lyžicou balzamika, rozložte na plech pokrytý silikónovou fóliou na pečenie a posypte troškou soli a korenia. Pečte približne 35 minút, respektíve kým ružičkový kel nie je sfarbený jemne do hneda.

2. V hrnci / rajnici na zvyšnom olivovom oleji krátko orestujte pór – kým nie je priehľadný. Pridajte jednozrnku a za stáleho miešanie restujte približne dve minúty.

3. Pridajte zeleninový vývar a priveďte do varu. Potom znížte teplotu na minimum a prikryte pokrievkou. Varte približne 25-30 minút, kým jednozrnka neabsorbuje všetku tekutinu.

4. Nakoniec pridajte ružičkový kel, horčicu, rozmarín a ak chcete (podľa chuti), aj druhú časť balzamikového octu, a prípadne pridajte ešte štipku soli a/alebo čierneho korenia.

Suroviny na prípravu tohto jedla v BIO kvalite nájdete v kamenných obchodoch Biopark a v našom e-shope.