Poznáte tigrie oriešky? Šachor jedlý (Cyperus esculentus), tzv. zemné mandle, chufa (čítaj čufa) alebo aj “tigrie oriešky” je rastlina známa už od čias starého Egypta. Je hodnotná hlavne kvôli svojim dietetickým vlastnostiam. Pomôže Vám dobiť energiu, doplniť proteíny a minerály, aj prečistiť črevá. Používa sa v koláčoch, keksoch, dezertoch, müsli, nápojoch, a to buď celé oriešky, ich kúsky alebo pomleté na múku, ktorou sa zvyčajne nahrádza časť klasickej múky – táto múka je v čistej forme vhodná aj pre celiatikov. V Španielsku sa už po stáročia teší obľube nápoj, ktorý sa nazýva Horchata de Chufa – “mlieko” z tigrích orechov. Zdravú a lahodnú verziu nápoja horchata (čítaj “orčata”), bez zbytočného cukru, nájdete v tomto článku. Kvalitné BIO suroviny na prípravu podľa nášho receptu si môžete kúpiť vo všetkých obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom internetovom obchode: http://eshop.biopark.sk/

Tigrie oriešky (chufa / šachor jedlý):
– sú ľahko stráviteľné, plné proteínov, minerálov (vrátane železa) a vysokého podielu nenasýtených mastných kyselín, významný zdroj vitamínu E;
– dodávajú organizmu energiu, poskytujú výživu pre nervy u ľudí všetkých vekových kategórií;
– uľavujú zápche už za pár dní, efektívne pomáhajú liečiť žalúdok a črevá (regenerácia zvnútra), potláčajú chuť do jedla;
– viažu toxíny a iné nečistoty;
– chránia tkanivá a bunky pred voľnými radikálmi, pôsobia ako prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Horchata de chufa
BEZLEPKOVÉ, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Ingrediencie:
250g orieškov chufa – tigrie oriešky – šachor jedlý
1 liter vody
celá škorica – jedna tyčinka
2-3 plátky kôry z citróna
4 datle medjool (alebo 6-8 datlí deglet nour)
mletá škorica na posypanie

Postup:
1. Oriešky chufa namočíme do 500ml vody (pri izbovej teplote) na 12 až 24 hodín. Čím dlhšie budú namočené, tým ľahšie sa budú mixovať a budú ľahšie stráviteľné.
2. Oriešky prepláchneme, odcedíme vodu a rozmixujeme s dvoma šálkami (500ml) čistej vody. Zmes dáme do sklenenej uzatvárateľnej dózy / pohára s vrchnákom, pridáme jednu tyčinku škorice a kôru z citróna. Necháme v chladničke odstáť aspoň dve hodiny.
3. Zmes precedíme cez jemné / husté sitko alebo čistú tkaninu, pridáme datle a rozmixujeme. Následne môžeme odložiť ešte na chvíľu do chladničky, prípadne v lete pridáme kocku ľadu, ale nie je to nutné. Servírujeme posypané mletou škoricou. Prajeme dobrú chuť!