Strapačky s kyslou kapustou sú tradičnou slovenskou klasikou. Keďže v špaldovej alebo bezlepkovej zemiakovo-pohánkovej či zemiakovo-ryžovo-pšenovej verzii obsahujú iba samé zdravé suroviny, veríme, že si ich bez výčitiek svedomia vychutnáte v aktuálnom pôstnom alebo aj akomkoľvek inom období. Všetky suroviny na prípravu tohto jedla v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom e-shope: http://eshop.biopark.sk/

Strapačky s kyslou kapustou a semienkami
BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Suroviny:
základná špaldová verzia:
350g špaldovej múky hladkej bielej
150g špaldovej múky celozrnnej
cca 1 ČL morskej alebo Himalájskej soli
450 ml studenej vody

- BEZLEPKOVÁ verzia:
400g zemiakov
buď 100g pohánkovej múky alebo 100g univerzálnej bezlepkovej múky Bauckhof
cca 1 ČL morskej alebo Himalájskej soli

500g kyslej kapusty
2 väčšie cibule, nadrobno nakrájané
1 PL sezamových semienok
2 PL slnečnicových semienok
rastlinný olej

Postup:
1. Základná špaldová verzia: Zamiešame múky, soľ a vodu a pripravíme si cesto na halušky. Cesto necháme chvíľku postáť.

Bezlepková verzia: Zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle, prípadne použijeme kuchynský robot. Ak sú zemiaky príliš vodnaté, prebytočnú vodu zlejeme. Pridáme pohánkovú múku, soľ a dobre premiešame. Necháme zhruba pol hodiny až hodinu odležať, aby sa múka lepšie zapracovala a cesto sa nelialo.

2. Do osolenej vriacej vody robíme cez haluškár halušky a varíme ich 6 minút. Potom ich scedíme a prepláchneme vodou.
3. Kyslú kapustu vyžmýkame, aby v nej nebolo veľa vody a nakrájame si ju na menšie kúsky. Do panvice dáme trochu oleja, pridáme najemno nakrájanú cibuľu a jemne ju orestujeme. Potom k cibuli pridáme kyslú kapustu a ešte chvíľu necháme podusiť.
4. Kyslú kapustu pridáme k haluškám a zľahka premiešame.
5. Na oleji opražíme druhú cibuľu, pridáme slnečnicové a sezamové semienka a pražíme ešte zhruba 4 minúty. Krátke opraženie semienok stabilizuje tuky a dodá semienkam zaujímavú “slaninovú” príchuť. Nakoniec semienka zľahka primiešame k strapačkám s kapustou a podávame.
Prajeme dobrú chuť!