Ak ste ešte nikdy nejedli surovú maslovú tekvicu, ponúkame Vám dobrú zámienku na jej vyskúšanie. Naše RAW tekvicové lasagne obsahujú aj na omega-3 bohatý sacha inchi olej (olej z tzv. horského orieška z Peru má v 100 ml až 41 gramov kyseliny alfa-linolenovej) a riasu chlorella, ktorá sa zvykne nazývať “zelené zlato” – obsahuje najviac chlorofylu, má mimoriadne detoxikačné účinky, zlepšuje črevnú mikroflóru, môže pomôcť predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam či zlepšiť metabolizmus cukru. Všetky ingrediencie na prípravu tohto jedla v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom e-shope (http://eshop.biopark.sk).

RAW tekvicové lasagne so šampiňónmi, “superzeleným” pestom a vegánskym krémovým syrom
BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE

Ingrediencie:

Na lasagne
1 menšia maslová tekvica
2 PL olivového oleja
3 PL citrónovej šťavy (čerstvé BIO citróny nájdete vo všetkých kamenných obchodoch Biopark)
1 ČL Himalájskej soli

Na šampiňóny
1 balenie (200 g) hnedých šampiňónov
1 PL olivového oleja
1 PL Tamari

Na zelené pesto
1 šálka čerstvého baby špenátu
½ šálky píniových alebo cédrových orieškov
2 PL oleja Sacha Inchi
2 PL čerstvej bazalky
1 PL citrónovej šťavy (čerstvé BIO citróny nájdete vo všetkých kamenných obchodoch Biopark)
2 ČL prášku chlorella
¼ ČL roztlačeného cesnaku
štipka Himalájskej soli, resp. podľa chuti

Na vegánsky krémový syr
1 šálky kešu orechov (a voda na ich namáčanie)
½ šálky vody
½ ČL Himalájskej soli
1 ČL lahôdkového (inaktívneho) droždia
2 ČL citrónovej šťavy (čerstvé BIO citróny nájdete vo všetkých kamenných obchodoch Biopark)

Na posypanie
najemno nastrúhané makadamiové oriešky

Postup:
1. Kešu zalejeme vodou, prikryjeme, a necháme namočené minimálne dve hodiny, prípadne cez noc. Následne kešu opláchneme čistou vodou, dáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami na vegánsky syr a rozmixujeme na hladký krém. (Čím menej vody, tým je krém hustejší, preto ak chceme jemnejšiu konzistenciu, pridáme pár lyžíc vody.)

2. Tekvicu nakrájame na tenké plátke a vložíme do marinády, ktorú pripravíme z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Prikryjeme a vložíme do chladničky. Ak chceme jemnejšiu tekvicu, namáčame aspoň 2 hodiny.

3. Šampiňóny nakrájame na tenké plátky a zhruba dve hodiny ich sušíme pri teplote 42 stupňov v sušičke, potom ich pokvapkáme olivovým olejom a omáčkou Tamari. Alebo (ak nie sme striktní vitariáni) môžeme ich rovno s olejom a omáčkou dať na plech do rúry a cca hodinu “pečieme” s pootvorenými dvierkami pri teplote 50 stupňov. Treťou možnosťou je dobre očistené surové šampiňóny v BIO kvalite nakrájať na tenké plátky, pokvapkať olejom a omáčkou, a podávať bez akejkoľvek tepelnej úpravy.

4. Všetky suroviny na zelené pesto vložíme do mixéra a rozmixujeme, dochutíme soľou, prípadne aj čiernym korením podľa chuti.

5. Hotové jedlo vznikne navrstvením tekvicových plátkov, na ktoré dáme zelené pesto, šampiňóny a syr a postup zopakujeme v dvoch-troch vrstvách podľa vlastného vkusu. Nakoniec navrchu posypeme najemno nastrúhanými makadamiovými orieškami. Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie recepty pre Váš zdravší a zelenší život:

  • Pestrý šalát s maca dresingom: http://biopark.sk/clanky/zimny-salat-s-maca-dresingom/
  • RAW špagety Marinara: http://biopark.sk/clanky/raw-spagety-marinara/
  • Thajské RAW rezance: http://biopark.sk/clanky/thajske-raw-rezance/
  • Quinoa koláč á la bustrengo: http://biopark.sk/clanky/quinoa-kolac-a-la-bustrengo/
  • Kapustnica so shiitake: http://biopark.sk/clanky/kapustnica-so-shiitake/
  • “Železná rezerva”: http://biopark.sk/clanky/zelezna-rezerva/
  • Brokolicová polenta: http://biopark.sk/clanky/recept-polenta/
  • Protizápalové rizoto: http://biopark.sk/clanky/protizapalove-rizoto/
  • Datlový tempeh: http://biopark.sk/clanky/datlovy-tempeh/
  • Čajový kuskus: http://biopark.sk/clanky/cajovy-kuskus/
  • Pšenové halušky: http://biopark.sk/clanky/psenove-halusky/
  • Jednozrnka: http://biopark.sk/clanky/recept-jednozrnka/
  • Cícerové koláčiky: http://biopark.sk/clanky/cicerove-kolaciky/
  • Tekvicový tabbouleh: http://biopark.sk/clanky/tekvicovy-tabbouleh/
  • Canihua šalát: http://biopark.sk/clanky/canihua-salat/
  • Miso mungo šalát: http://biopark.sk/clanky/miso-mungo-salat/
  • Chia ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/chia-ranajky/
  • Pohánkové chia-baobab raňajky: http://biopark.sk/clanky/pohankove-chia-baobab-ranajky/
  • Wellness ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/wellness-ranajky/
  • Kokosové palacinky: http://biopark.sk/clanky/kokosove-palacinky/
  • Prirodzený betakarotén (goji smoothie): http://biopark.sk/clanky/prirodzeny-betakaroten/
  • Maqui pre krásu (smoothie): http://biopark.sk/clanky/maqui-pre-krasu/
  • Zelený strašiak (smoothie): http://biopark.sk/clanky/zeleny-strasiak/
  • Maslová moka: http://biopark.sk/clanky/maslova-moka/
  • Mandľové frappé: http://biopark.sk/clanky/mandlove-frappe/
  • Vegánsky “milkshake”: http://biopark.sk/clanky/vegansky-milkshake/
  • Matcha zmrzlina: http://biopark.sk/clanky/matcha-zmrzlina/
  • *** Biopark je slovenská sieť deviatich BIOobchodov, ktorých sortiment tvoria BIOpotraviny, prírodné výživové doplnky, BIOkozmetika a hygiena, EKOlogické čistiace prostriedky, a knihy. V troch bratislavských prevádzkach je naša ponuka rozšírená aj o ZDRAVÉ deli. Našimi zásadami sú nakupovať zodpovedne voči zdraviu, férovo voči farmárom a výrobcom, a ohľaduplne voči našej planéte a budúcim generáciám. Tešíme sa, že máme uvedomelých zákazníkov!
    Sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/Biopark.sk
    Sledujte nás na Instagrame: @bioparksk
    Hashtag: #bioparksk