Aby ste nemuseli zbytočne hltať umelé tabletky na posilnenie imunity, ponúkame pre inšpiráciu na prípravu jednoduché jedlo, ktoré obsahuje extra vysokú dávku prirodzeného betaglukánu z celozrnnej a divokej ryže a z hlivy ustricovej. Zahnať únavu a zvýšiť vitalitu, potlačiť zápalové procesy a účinne bojovať s bolesťami hlavy či nachladnutím dokáže škrob kuzu, ktorý si pre jeho mimoriadne liečivé účinky cenia v Japonsku a Číne už viac ako 1000 rokov. Všetky suroviny na prípravu nášho protizápalového rizota v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom e-shope (http://eshop.biopark.sk).

Hnedá a divoká ryža s hlivou, šampiňónmi, špenátom a orieškami
BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, VEGÁNSKE
Ingrediencie:
1 šálka hnedej, červenej a divokej ryže
3 šálky zeleninového vývaru
1 PL olivového oleja
1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno / pretlačené cez lis
1 šálka nakrájaných hnedých šampiňónov
1 šálka nakrájanej hlivy ustricovej
3 šálky baby špenátu, očisteného
¼ šálky čerstvej pretržlenovej vňate, nadrobno nasekanej
2 PL škrobu kuzu a 6 PL vody
čierne korenie a soľ na dochutenie
vlašské orechy / mandle / para orechy na posypanie

Postup:
1. Ryžu prepláchneme, zalejeme zeleninovým vývarom a privedieme do varu. Teplotu znížime na minimum a prikryjeme. Varíme zhruba 40 minút a potom odstavíme.
2. Na olivovom oleji krátko orestujeme cibuľu. Pridáme cesnak a ďalej pražíme do zlatista.
3. Pridáme huby a varíme zhruba 5 minút, resp. kým nezmäknú. Potom pridáme špenát a na krátko prikryjeme.
4. Kuzu zatiaľ rozdrobíme a zmiešame s vodou.
5. Do špenátovo-hubovej zmesi pridáme petržlen, vo vode rozpustené kuzu, za stáleho miešanie krátko povaríme (2 minúty) a potom dochutíme soľou a čiernym korením. Nakoniec premiešame s uvarenou ryžou a posypeme nadrobno nasekanými orieškami.
Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie recepty pre Váš zdravší a zelenší život:


  • Tekvicový tabbouleh: http://biopark.sk/clanky/tekvicovy-tabbouleh/
  • Canihua šalát: http://biopark.sk/clanky/canihua-salat/
  • Miso mungo šalát: http://biopark.sk/clanky/miso-mungo-salat/
  • “Železná rezerva”: http://biopark.sk/clanky/zelezna-rezerva/
  • Datlový tempeh: http://biopark.sk/clanky/datlovy-tempeh/
  • Chia ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/chia-ranajky/
  • Pohánkové chia-baobab raňajky: http://biopark.sk/clanky/pohankove-chia-baobab-ranajky/
  • Wellness ovsené raňajky: http://biopark.sk/clanky/wellness-ranajky/
  • Kokosové palacinky: http://biopark.sk/clanky/kokosove-palacinky/
  • RAW špagety Marinara: http://biopark.sk/clanky/raw-spagety-marinara/
  • Thajské RAW rezance: http://biopark.sk/clanky/thajske-raw-rezance/
  • Prirodzený betakarotén (goji smoothie): http://biopark.sk/clanky/prirodzeny-betakaroten/
  • Maqui pre krásu (smoothie): http://biopark.sk/clanky/maqui-pre-krasu/
  • Zelený strašiak (smoothie): http://biopark.sk/clanky/zeleny-strasiak/
  • Maslová moka: http://biopark.sk/clanky/maslova-moka/
  • Mandľové frappé: http://biopark.sk/clanky/mandlove-frappe/
  • Vegánsky “milkshake”: http://biopark.sk/clanky/vegansky-milkshake/
  • Brokolicová polenta: http://biopark.sk/clanky/recept-polenta/
  • Čajový kuskus: http://biopark.sk/clanky/cajovy-kuskus/
  • Pšenové halušky: http://biopark.sk/clanky/psenove-halusky/
  • Jednozrnka: http://biopark.sk/clanky/recept-jednozrnka/
  • Cícerové koláčiky: http://biopark.sk/clanky/cicerove-kolaciky/
  • Matcha zmrzlina: http://biopark.sk/clanky/matcha-zmrzlina/
  • *** Biopark je sieť BIOobchodov, ktorých sortiment tvoria BIOpotraviny, prírodné výživové doplnky, BIOkozmetika a hygiena, EKOlogické čistiace prostriedky, a knihy. V troch bratislavských prevádzkach je naša ponuka rozšírená aj o ZDRAVÉ deli. Našimi zásadami sú nakupovať zodpovedne voči zdraviu, férovo voči farmárom a výrobcom, a ohľaduplne voči našej planéte a budúcim generáciám. Tešíme sa, že máme uvedomelých zákazníkov!
    Sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/Biopark.sk
    Sledujte nás na Instagrame: https://instagram.com/bioparksk/