Cena BIOpotravín v obchodoch je v priemere asi o 20-40% vyššia, niekedy však až dvojnásobná, oproti cene bežných potravín, teda oproti tým potravinám, ktoré pochádzajú z konvenčnej produkcie.

Avšak, hoci “nebio” potraviny sú na prvý pohľad lacné, ich nízke predajné ceny v skutočnosti zakrývajú obrovské náklady na:
– dotácie poľnohospodárskej veľkovýroby;
– odstraňovanie ekologickej záťaže a ekologických katastrof – konvenčné poľnohospodárstvo je jedným z najväčších znečisťovateľov životného prostredia, spôsobuje narušenie prirodzených ekosystémov; pokles biodiverzity a úhyn viacerých druhov živočíchov (vrátane tých, ktoré sú pre človeka užitočné ako napríklad včely); plytvanie vodou a znečisťovanie vodných zdrojov; eróziu, znehodnotenie a vyčerpanie pôdy; podieľa sa na zvýšenej tvorbe odpadov a zvyšovaní emisií skleníkových plynov, znečisťuje ovzdušie, zhoršuje globálne klimatické zmeny na našej planéte;
– a zvýšenú potrebu zdravotnej starostlivosti a liekov – v dôsledku nadmernej konzumácie lacných prechemizovaných potravín narastá počet alergikov i chronicky chorých ľudí.
Všetky tieto náklady na – v dnešnej dobe – bežnú produkciu potravín, resp. ktoré vznikajú ako dôsledok konvenčného poľnohospodárstva a “priemyselného” potravinárstva, sú platené z našich daní. Cena konvenčných potravín teda podľa nás nie je reálna, je výrazne podhodnotená a dotovaná štátom.

Naproti tomu, cena BIOpotravín je ich reálnou cenou, ktorá zodpovedá ich kvalite, prirodzenému pôvodu a ohľadu na životné prostredie. Cena BIOpotravín je vyššia ako u potravín z konvenčnej produkcie z týchto hlavných dôvodov:

1. Drahšie vstupy
Ekologická produkcia si vyžaduje viac ručnej ľudskej práce – napríklad ručné zbieranie škodlivých chrobákov alebo pletie buriny je drahšie ako aplikácia postrekov, takisto drahší je aj ručný zber úrody – a drahšie sú aj ďalšie vstupy – či už osivá, pôvodom prírodné prostriedky na ochranu rastlín, ale aj poplatky za vydané certifikáty a celkové výdavky na byrokraticky náročné povinnosti, vrátane prísnejšej a častejšej kontroly zo strany štátnych úradov a ďalších inštitúcií.

2. Nižšie výnosy
Ekologické poľnohospodárstvo berie ohľad na životné prostredie, na rastliny, ľudí aj zvieratá a nie je tak intenzívne ako konvenčné poľnohospodárstvo. BIOpoľnohospodári dosahujú nižšie výnosy plodín a nižšiu úžitkovosť hospodárskych zvierat. Napríklad BIOkura je chované dvojnásobne dlhšie ako bežné kura a zároveň aj cena BIOkrmiva je vyššia ako cena konvenčného krmiva.

3. Menšie množstvá
Pestovanie v ekologickom režime a BIOvýroba je sezónna a “v malom” – spracúvajú sa malé množstvá výrobkov pri ich veľkej rôznorodosti, t.z. keďže výroba sa obvykle nevykonáva vo veľkých objemoch, náklady na jednotku sa nedajú znižovať v takej miere ako u konvenčnej veľkovýroby a vyššie náklady na jednotku produkcie sa automaticky premietajú do vyššej výslednej ceny produktu. Napríklad chovať nosnice natlačené v klietkach vo veľkokapacitnej výrobe je lacnejšie ako chovať BIO sliepky, ktoré majú voľný výbeh, BIOvajcia sú aj z tohto dôvodu – nielen kvôli drahšiemu krmivu a náročnejšej starostlivosti – drahšie ako konvenčné.

4. Žiadne umelé “zlacňovače”
BIOpotraviny sú poctivé produkty, nepridávajú sa do nich umelé náhrady, ktoré bežné potraviny zlacňujú – na zníženie nákladov sa v konvenčnej produkcii potravín používajú rôzne umelé farbivá, konzervanty a ďalšie prídavné látky, tzv. „éčka“, ktoré v potravinách zvýrazňujú alebo dokonca nahrádzajú ich chuť a arómu, predlžujú životnosť, zabraňujú hrudkovaniu, konzervujú a stabilizujú ich. Je výrazne drahšie použiť ako ingrediencie skutočné potraviny, ekologicky vypestované plodiny, než ich umelé náhrady.

5. Kratšia trvanlivosť
Vzhľadom na spracovanie a skladovanie BIOpotravín bez použitia chemických látok sú doby ich trvanlivosti kratšie, čo vyžaduje častejšie spracovanie, balenie, rozvoz a podobné ďalšie zvýšené náklady, ktoré spôsobujú vyššiu konečnú cenu produktov.

Na rozdiel od konvenčného poľnohospodárstva a potravinárstva, EKOfarmári a BIOvýrobcovia svojou hospodárskou činnosťou nespôsobujú nutné vedľajšie náklady na likvidáciu ekologickej záťaže, na odstraňovanie chemikálií z pitnej vody, na výskum a vývoj nových účinnejších ochranných prostriedkov, výdavky na liečbu alergií a chorôb, atď., a teda naoko nízkou cenou potravín nie sú prekryté žiadne dodatočné výdavky na odstraňovanie negatívneho dopadu ich poľnohospodárskej a/alebo potravinárskej činnosti: neznečisťujú prírodné zdroje – vodu, pôdu a vzduch; chránia ohrozené druhy zvierat a rastlín (napríklad tým, že nepoužívajú na poliach chemické prípravky, poskytujú útočisko divým vtákom, hmyzu, včelám a rôznym poľným rastlinám); pomáhajú zachovať staré tradičné druhy plodín a udržujú druhovú rozmanitosť rastlín; šetria energiu a používajú hlavne obnoviteľné zdroje energie; prispievajú k tvorbe dôstojných a udržateľných pracovných miest na vidieku, čím prispievajú k jeho rozvoju.

BIOpotraviny preto nie sú predražené, ich cena zodpovedá ich skutočnej kvalite a zohľadňuje ich ekologický rozmer, zatiaľ čo konvenčné potraviny sú neudržateľne “lacné”.