Prečo uprednostňujeme potraviny, ktoré majú označenie BIO? V čom sú lepšou voľbou ako bežné / “nebio” potraviny? Tri hlavné dôvody, ktorými sú pre nás KVALITA, ZDRAVIE a ZODPOVEDNOSŤ, sme zrhnuli do tohto článku:

KVALITA – Skutočné jedlo

Pri pestovaní a výrobe potravín sa v dnešnej dobe využívajú rôzne skratky a “zlacňovače”, ktoré spôsobujú ich zhoršujúcu sa kvalitu a nedostatočné výživové hodnoty. S cieľom zvýšiť výnosy, dopestovať či vyprodukovať veľké množstvá a zlacniť poľnohospodársku produkciu sa plodiny geneticky modifikujú, pôda sa upravuje syntetickými hnojivami, na pôdu a rastliny sa aplikujú chemické postreky – pesticídy (herbicídy, ktoré ničia rastliny; insekticídy, ktoré zabíjajú hmyz; fungicídy, ktoré ničia huby; rodenticídy na hlodavce; atď.), chovným zvieratám sa podávajú antibiotiká a rastové hormóny – nepasú sa voľne na tráve, ale žijú v stiesnených podmienkach v krutých “továrňach” na živočíšne produkty. Aby potraviny mali konzistentné chuťové a výzorové vlastnosti, aby vydržali dlhú cestu na Váš stôl a aby na pultoch obchodov a supermarketov vyzerali čo najlákavejšie pridávajú sa do nich rôzne umelé farbivá, konzervanty, zahusťovadlá, dochucovadlá a iné prídavné látky (tzv. Éčka); aplikuje sa na nich síra (preto sú bežne dostupné sušené marhule žiarivo oranžové a nie prirodzene hnedé); voskujú sa (napríklad jablká); ovocie a zelenina sa oberá nezrelé a dozrieva v skladoch v etyléne. Kým sa teda krásne červené jabĺčko, obľúbená čokoládová pochúťka či kuracie prsia “na prírodno” dostanú na Váš tanier, stihnú sa “obohatiť” širokou škálou chemikálií. Svojim zložením sú takéto potraviny skôr produktom laboratórií než pre človeka prirodzeným jedlom a v dôsledku všetkých kompromisov s cieľom zefektívnenia či zníženia ceny vstupov výrazne trpí ich kvalita. Potraviny v BIO kvalite sa v tomto smere výrazne líšia od konvenčných potravín. Na rozdiel od v súčasnosti “bežných” potravín, ktoré pochádzajú z konvenčného poľnohospodárstva či výroby, tzv. BIOpotraviny (organické potraviny) sú produkované bez pomoci chemických látok a v poľnohospodárstve, ktoré je šetrné k životnému prostrediu aj ku svojim produktom. Ide o “čisté” potraviny, ktoré sú vypestované / vyprodukované šetrne tak, aby si zachovali čo najviac zo svojej pôvodnej nutričnej hodnoty a aby obsahovali iba skutočné ingrediencie, nič iné. Na hnojenie pôdy v kontrolovanom ekologickom poľnohospodárstve sa nepoužívajú hnojivá s dusičnanmi, v boji proti burine a škodcom sa nepoužívajú pesticídy, do BIOpotravín sa nepridávajú umelé aditíva – Éčka (s výnimkou zoznamu aditív povolených v bioprodukcii), BIOpotraviny zásadne nie sú geneticky manipulované (nie sú to GMO potraviny / neobsahujú GMO ingrediencie), krmivo chovných zvierat neobsahuje antibiotiká (najmä nie preventívne – ak je zviera nutné liečiť antibiotikami, vyradí sa z biochovu), zvieratám nie sú podávané rastové hormóny. BIOpotraviny sú vyrobené len zo surovín pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej výroby, v ktorej sa používajú osobitné osevné postupy, zelené hnojenie, hnojenie organickými hnojivami, mechanické a biologické metódy na ochranu rastlín, ako aj chov zvierat, pre ktoré sa používajú výlučne krmivá pochádzajúce z ekologickej rastlinnej výroby a ktorým sa súčasne venuje osobitná veterinárna starostlivosť. Takéto ekologicky čisté potraviny sú na obaloch označené logom BIO eurolístka a podliehajú prísnej viacstupňovej kontrole na celej časovej osi ich existencie, “od vidiel až po vidličku”. Ich kontrolovanie ide nad rámec ostatných “bežných” kontrol, BIOpotraviny sú pod prísnejšou kontrolou ako všetky ostatné “nebio” potraviny.

Uprednostňovaním BIOpotravín volíme čisté, skutočné jedlo, s vystopovateľným pôvodom a zaručenou kvalitou.

ZDRAVIE – Koľko toxínov znesieme?

Súčasný svet sa celkom výstižne nazýva aj “doba jedová”. Toxíny sú všade – vo vzduchu, ktorý dýchame, vo vode, ktorú pijeme, v jedle, ktoré jeme. Koľko toxínov však znesie náš organizmus? Niektoré chemikálie prejdú našimi telami pomerne rýchlo – napríklad arzén sa vylúči za 72 hodín po expozícii. Iné v nás zostávajú uložené desiatky rokov – napríklad reziduá niektorých pesticídov – zvyšky DDT môžu ostať v tele aj 50 rokov. Vedci dokázali, že každý, kto dnes žije na Zemi, má v tele okolo 700 rôznych kontaminantov – všetci máme v sebe namiešaný akýsi špecifický “chemický koktejl”. Hoci jednotlivé chemické látky sa laboratórne testujú (napr. testy potravinových aditív – Éčiek – sa vykonávajú na minimálne 6 druhoch zvierat, z ktorých aspoň tri musia byť cicavce a na základe nich sa určujú preukázateľne bezpečné množstvá, ktorých neškodná úroveň sa zníži tisíckrát), problémom ostáva tzv. koktejlový efekt: Potravinárske aditíva ani možné pozostatky pesticídov v strave sa netestujú v kombináciách. Výrobcovia ani predajcovia nemusia uvádzať množstvo použitých umelých prídavných látok. Bezpečné množstvá su určované pre jedno jedlo za deň (pre dospelého jedinca), kumulatívnym efektom (nazbieraním v organizme) sa výskumy nezaoberajú. Priama súvislosť medzi jednotlivými chemickými látkami a konkrétnymi zdravotnými problémami sa preto dokazuje ťažko – každý z nás je vystavovaný rôznym kombináciám týchto látok, v rôznej miere a v rôzne dlhom čase. Napriek tomu existujú nepopierateľné dôkazy o tom, že napríklad reziduá niektorých pesticídov spôsobujú vznik rakoviny: americka Agentúra na ochranu životného prostredia EPA konštatuje, že 60% herbicídov, 90% fungicídov a 30% insekticídov má karcinogénne účinky. Medzi ďalšie zdravotné riziká pozostatkov pesticídov v strave patria Parkinsonova choroba, poruchy reprodukčného systému a potraty, hormonálna nerovnováha, poruchy endokrinného systému, poškodenia nervového systému, vrodené poruchy, poškodenia obličiek a pečene, blokované vstrebávanie výživných látok zo stravy a oslabená imunita. Preukázané boli negatívne účinky viacerých umelých potravinových aditív na alergikov a astmatikov, mnohí odborníci dávajú Éčka do súvislosti aj s hyperaktivitou detí. Do nášho životného prostredia a do našich tiel každoročne vpustíme tisícky nových chemikálií a ich škodlivé účinky si neuvedomujeme až dovtedy, kým nemusíme riešiť alergie a potravinové intolerancie našich ratolestí alebo kým nám nediagnostikujú chronickú chorobu, spôsobenú nenápadným a často konzistentným pôsobením toxínov na náš organizmus.

Uprednostnením BIOpotravín môžeme chutnou a zdravou formou, bez vedľajších účinkov, predchádzať nadmernému hromadeniu škodlivej chémie v našom tele a s tým súvisiacim rizikám vzniku rôznych ochorení. BIOpotraviny sú z tohto pohľadu lepšou voľbou pre naše zdravie ako bežné “nebio” potraviny.

ZODPOVEDNOSŤ – Po nás potopa?

Intenzívna poľnohospodárska veľkovýroba, ktorá využíva chemické hnojivá a postreky, genetické manipulácie a farmaceutiká, síce priniesla závratné zvyšovanie produkcie a v mnohých krajinách aj obrovské supermarkety plné lacných potravín, ale jej dedičstvom je vyčerpaná a zerodovaná pôda, nadmerná produkcia odpadu, znečistené podzemné vody a rieky, vyrúbané a vypálené dažďové pralesy a eliminovaná biodiverzita. Poľnohospodárstvo patrí medzi najvýznamnejších znečisťovateľov ovzdušia – je producentom skleníkových plynov, najmä metánu (živočíšna výroba), oxidu dusného (rastlinná výroba), amoniaku a oxidu siričitého. Monokultúry, ktoré prevládajú v systéme konvenčného poľnohospodárstva, nielenže ničia harmonicky fungujúci ekosystém, ale sú aj náchylné na choroby a vyžadujú si stále narastajúce množstvo chemikálií. Používanie pesticídov (neonikotinoidov) má na svedomí okrem iného aj masívny úhyn včiel (tzv. colony collapse disorder), ktorý má okrem vážnych ekologických aj ekonomické následky, keďže včely sú dôležité pre opeľovanie poľnohospodárskych plodín. Extenzívne využívanie strojov a dopravy v konvenčnom poľnohospodárstve i potravinárstve a závislosť týchto odvetví na neobnoviteľných fosílnych palivách, pridáva ďalšie ekologické bremeno na už aj tak zbytočne dlhý zoznam negatívnych dôsledkov nášho spôsobu zabezpečovania potravy. Je teda na zamyslenie: Aká je naša zodpovednosť voci ďalším generáciám? Prečo kúpou “lacných” potravín pravidelne podporujeme veľkovýrobu, ktorá devastuje našu planétu?

Keď si kupujeme BIOpotraviny, podporujeme tým činnosť EKOfarmárov a BIOproducentov. My v Bioparku preto veríme, že aj vďaka našim uvedomelým zákazníkom, ekologické poľnohospodárstvo a šetrná výroba potravín nie je utópiou. Uprednostňovanie BIOpotravín je spoločensky zodpovednou voľbou.

Súvisiace články:
– Čo sú to BIOpotraviny? Bežné verzus BIO: http://biopark.sk/clanky/co-su-biopotraviny-bezne-verzus-bio/
– Je to naozaj BIO? Ako sa kontrolujú BIOpotraviny?: http://biopark.sk/clanky/je-to-naozaj-bio-ako-sa-kontroluju-biopotraviny/
– Prečo sú BIOpotraviny drahšie?: http://biopark.sk/clanky/preco-su-biopotraviny-drahsie/