Aby spotrebitelia nemali pochybnosti o pôvode a kvalite BIOpotravín, vytvorila Európska únia nariadenia a niekoľkostupňovú kontrolu, ktorá pravidelne preveruje poľnohospodárov, spracovateľov a dodávateľov.

Označovať prívlastkom BIOpotravina možno len také potraviny, ktorých minimálne 95% zložiek je ekologického pôvodu. Ekologicky čisté potraviny a nápoje musia byť na obaloch označené logom eurolístka, ktorý navrhol nemecký študent dizajnu Dušan Milenkovic. Eurolist je znakom podpory poľnohospodárov, biodiverzity a ochrany zdravia zvierat. Okrem tohto označenia EÚ sa môžeme stretnúť s rôznymi súkromnými, regionálnymi a celoštátnymi logami, ktoré sa používajú na označovanie certifikovaných BIOproduktov (napríklad Austria Bio Garantie, USDA Organic, Naturland, Bioland, atď.).

EKOfarmári a BIOproducenti (subjekty, ktoré sú zaradené do systému ekologického poľnohospodárstva) v členských krajinách Európskej únie podliehajú viacstupňovej kontrole na celej časovej osi ich existencie, “od vidiel až po vidličku”. Na Slovensku dodržiavanie pravidiel ekologického poľnohospodárstva kontroluje hlavne Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky a certifikačné organizácie Naturalis SK a Biokont.sk. U pestovateľov / výrobcov BIOproduktov tieto inštitúcie vykonávajú povinné kontroly minimálne dva krát za rok a kontroluje sa:
– pôda určenú na ekologickú poľnohospodársku výrobu;
– dodržiavanie pravidiel ekologickej poľnohospodárskej výroby a výroby biopotravín;
– spôsob zberu, úpravy, prepravy a skladovania bioproduktov;
– spôsob balenia, označovania a uvádzania bioproduktov a biopotravín do obehu;
– spôsob vedenia záznamov a účtovania.

To všetko nad rámec ostatných “bežných” kontrol od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, hygieny, príslušného Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, Štátnej obchodnej inšpekcie či Daňového úradu.

BIOpotraviny sú pod prísnejšou kontrolou ako všetky ostatné “nebio” potraviny.