Zamysleli ste sa už nad tým odkiaľ pochádza a ako vlastne vzniklo jedlo na Vašom tanieri? Za bežné, normálne potraviny sa dnes považujú tie, ktoré vznikli v “modernom” konvenčnom poľnohospodárstve a potravinárskom priemysle. Čo to konkrétne znamená?

S cieľom zvýšiť výnosy, dopestovať či vyprodukovať veľké množstvá a zlacniť poľnohospodársku produkciu:
– sa plodiny geneticky modifikujú
– pôda sa upravuje syntetickými hnojivami
– na pôdu a rastliny sa aplikujú chemické postreky – pesticídy (herbicídy, ktoré ničia rastliny; insekticídy, ktoré zabíjajú hmyz; fungicídy, ktoré ničia huby; rodenticídy na hlodavce; atď.)
– chovným zvieratám sa podávajú antibiotiká a rastové hormóny; nepasú sa voľne na tráve, ale žijú v stiesnených podmienkach v krutých “továrňach” na živočíšne produkty.
Aby potraviny mali konzistentné chuťové a výzorové vlastnosti, aby vydržali dlhú cestu na Váš stôl a aby na pultoch obchodov a supermarketov vyzerali čo najlákavejšie:
– pridávajú sa do nich rôzne umelé farbivá, konzervanty, zahusťovadlá, dochucovadlá a iné prídavné látky (tzv. Éčka)
– aplikuje sa na nich síra (preto sú bežne dostupné sušené marhule žiarivo oranžové a nie prirodzene hnedé)
– voskujú sa (napríklad jablká)
– ovocie a zelenina sa oberá nezrelé a dozrieva v skladoch v etyléne.
Kým sa teda krásne červené jabĺčko, obľúbená čokoládová pochúťka či kuracie prsia “na prírodno” dostanú na Váš tanier, stihnú sa “obohatiť” širokou škálou chemikálií.

Existujú však aj tzv. BIOpotraviny (organické potraviny), ktoré sú produkované bez pomoci chemických látok a v poľnohospodárstve, ktoré je šetrné k životnému prostrediu aj ku svojim produktom. Na hnojenie pôdy v kontrolovanom ekologickom poľnohospodárstve sa nepoužívajú hnojivá s dusičnanmi, v boji proti burine a škodcom sa nepoužívajú pesticídy, do BIOpotravín sa nepridávajú umelé aditíva – Éčka (s výnimkou zoznamu aditív povolených v bioprodukcii), BIOpotraviny zásadne nie sú geneticky manipulované (nie sú to GMO potraviny / neobsahujú GMO ingrediencie), krmivo chovných zvierat neobsahuje antibiotiká (najmä nie preventívne – ak je zviera nutné liečiť antibiotikami, vyradí sa z biochovu), zvieratám nie sú podávané rastové hormóny.

BIOpotraviny definuje o čosi exaktnejšie zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách, ktorý hovorí, že: „biopotraviny sú potraviny vyrobené len zo surovín pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej výroby, ktorou sa na účely tohto zákona rozumie taká výroba rastlín, v ktorej sa používajú osobitné osevné postupy, zelené hnojenie, hnojenie organickými hnojivami, mechanické a biologické metódy na ochranu rastlín, ako aj chov zvierat, pre ktoré sa používajú výlučne krmivá pochádzajúce z ekologickej rastlinnej výroby a ktorým sa súčasne venuje osobitná veterinárna starostlivosť.“

Na rozdiel od bežných potravín teda BIOpotraviny predstavujú čisté, skutočné jedlo, ktoré nevzniká v laboratóriu, ale je produktom poctivých a starostlivých farmárov a výrobcov. BIOpotraviny sa pestujú a spracúvajú s ohľadom na našu planétu a ďalšie generácie. Voňajú a chutia.