Letné počasie si žiada na obed či večeru niečo ľahké. Vyskúšajte preto populárny Cézar šalát vo vegánskom prevedení, ktorý sme obohatili aj chutnou superpotravinou “maca”. Veríme, že nesklame! Všetky suroviny na prípravu tohto šalátu v BIO kvalite nájdete v obchodoch Biopark (http://biopark.sk/kde-nas-najdete/) a vybrané aj v našom internetovom obchode (http://eshop.biopark.sk).

ŠALÁT “CÉZAR”
bezlepkové, bez laktózy, vegánske

Ingrediencie:
šalát Batavia alebo rímsky šalát a/alebo zmes šalátových listov
reďkovka alebo cherry paradajky (nemusí byť)
zmes semienok na šalát značiek Naturiq alebo BioKing
krutóny a vegánsky parmezán – viď recepty nižšie
dresing:
½ šálky mandlí
1 hlávka cesnaku (na grilovanie), môže byť aj navyše ½ strúčika roztlačeného cesnaku (na dochutenie)
¼ šálky extra panenského olivového oleja
1 PL prášku Maca (tzv. peruánsky ženšen)
4 ČL čerstvej citrónovej šťavy
1 ČL Dijonskej horčice
¼ až ½ ČL Himalájskej soli
½ ČL čierneho korenia

Postup:
1. Mandle necháme cez noc (alebo minimálne na 12 hodín) namočené v miske s vodou. Prepláchneme a odstránime šupky.
2. Rúru predhrejeme na 220°C. Z hlávky cesnaku odkrojíme vrchnú časť tak, aby boli všetky strúčiky zhora odhalené. Hlávku zabalíme do alobalu, dáme do rúry a pečieme približne 35 minút. Necháme na 10 až 15 minút vychladnúť, potom odstránime alobal, strúčiky vytlačíme zo šupiek a dáme do mixéra.
3. Do mixéra okrem upečeného cesnaku pridáme aj ďalšie ingrediencie na dresing: mandle, olej, prášok maca, citrónovú šťavu, horčicu, soľ, čierne korenie a ¼ šálky vody. Všetko rozmixujeme. Podľa chuti môžeme pridať navyše ešte štipku roztlačeného cesnaku, prípadne aj soľ a korenie.
4. Šalátové listy umyjeme, osušíme a dáme do veľkej misy. Pridáme dresing, zmes semienok, krutóny, reďkovku alebo cherry paradajky a zľahka premiešame. Nakoniec posypeme vegánskym parmezánom. Dobrú chuť!

Krutóny:
Kváskový celozrnný chlieb špaldový (ak nemáte bezlepkovú diétu) alebo pohánkový (prirodzene bezlepkový) alebo niektorý z bezlepkových chlebov značiek Schnitzer a Alnavit – podľa vlastného výberu – nakrájame na kocky a krátko opečieme na olivovom oleji. Podľa chuti môžeme do oleja primiešať aj bylinky a korenie – napríklad sušené oregano, bazalku, rozmarín, tymián, čierne korenie a podobne.

Vegánsky parmezán – verzia A (pomalá, so sušičkou):
Ingrediencie:
3 PL vody
¾ ČL jablčného octu
2 PL citrónovej šťavy
1 šálka píniových orieškov (pred použitím namočte na 8 hodín do vody so štipkou soli)
1 ½ PL miso pasty Shiro
1 ČL Himalájskej soli
Postup:
Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri na pastu. Na tri tácky sušičky dáme papier na pečenie, na ktorý rozotrieme do veľmi tenkej vrstvy “parmezánovú pastu”. Sušíme pri teplote 45°C zhruba 8 hodín, kým parmezán nie je suchý a tvrdý na povrchu. Potom parmezán natrháme špachtľou alebo prstami na malé vločky a necháme ešte hodinku-dve dosušiť. Preložíme do uzatvárateľnej nádoby – v chladničke vydrží aj týždeň, v mrazničke do 6 mesiacov.

Vegánsky parmezán – verzia B (rýchla, s mixérom/kuchynským robotom):
Ingrediencie:
1 šálka kešu orieškov
1 PL lahôdkového (inaktívneho) droždia
½ ČL Himalájskej soli
Postup:
Všetky ingrediencie najemno rozmixujeme v kuchynskom robote. “Parmezán” preložíme do uzatvárateľnej nádoby a skladujeme v suchu.

Súvisiace odkazy – recepty Biopark – šaláty:

  • Canihua šalát: http://biopark.sk/clanky/canihua-salat/
  • Miso mungo šalát: http://biopark.sk/clanky/miso-mungo-salat/
  • Pestrý šalát s maca dresingom: http://biopark.sk/clanky/zimny-salat-s-maca-dresingom/
  • Zemiakový šalát “na zeleno”: http://biopark.sk/clanky/zemiakovy-salat-na-zeleno/
  • Thajské RAW rezance: http://biopark.sk/clanky/thajske-raw-rezance/
  • RAW špagety Marinara: http://biopark.sk/clanky/raw-spagety-marinara/
  • *** Biopark je slovenská sieť deviatich BIOobchodov, ktorých sortiment tvoria BIOpotraviny, prírodné výživové doplnky, BIOkozmetika a hygiena, EKOlogické čistiace prostriedky, a knihy. V troch bratislavských prevádzkach je naša ponuka rozšírená aj o ZDRAVÉ deli. Našimi zásadami sú nakupovať zodpovedne voči zdraviu, férovo voči farmárom a výrobcom, a ohľaduplne voči našej planéte a budúcim generáciám. Tešíme sa, že máme uvedomelých zákazníkov!
    Sledujte nás na Facebooku: https://www.facebook.com/Biopark.sk
    Sledujte nás na Instagrame: @bioparksk
    Hashtag: #bioparksk